Hej wszystkim ! :)
Kocham słodkości, kocham ! A ludziom, którzy za nimi nie przepadają - zazdroszczę.
Tiramisu to mój jeden z ulubionych deserów, zarówno do przygotowania jak i kupienia w cukierni. Dzisiaj podzielę się z Wami moim sposobem na przygotowanie tego włoskiego deseru, bez alkoholowego posmaku.
Zacznijmy od składników, które będą nam potrzebne na dwie, duże porcje lub cztery małe.
- Serek mascarpone 250g
- Opakowanie biszkoptów (podłużnych)
- 2 jajka ( zarówno żółtka jak i białka)
- Zaparzona, mocna kawa. (200ml)
- Aromat migdałowy lub arejkoniakowy
- Do posypania gorzkie kakao.
Co i jak; krok po kroku:
- Jajka wrzucamy na 10s. do wrzątku aby je sparzyć. Następnie ubijamy na gładką masę żółtka z 2,5 łyżek cukru. Masa musi być gładka, puszysta i jak najbardziej jasna. Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli, na sztywno.
- W osobnym pojemniku ubijamy serek mascarpone na sztywno ok 2-3 minuty na średnich obrotach miksera. Następnie dodajemy ubite żółtka, łącząc masę delikatnie, najlepiej szpatułką, ręcznie. Gdy masa jest już połączona, dodajemy po jednej łyżce ubitych białek, ręcznie mieszając.
- Zaparzamy mocną kawę, przelewamy do głębokiego talerza i zamaczamy po jednym biszkopcie, każdy z nich zatrzymując w kawie ok 2-3s. Układamy je na dnie naczynia, a następnie całość oprószamy kakao. Biszkopty polewamy masą. Następnie układamy kolejną warstwę biszkoptów, posypując je kakao. Warstw robimy wedle uznania, ostatnią warstwą musi być krem.
- Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
- Przed podaniem posypujemy obficie kakao.
SMACZNEGO !
p.s. Jaki jest Wasz ulubiony deser?
ojejku, uwielbiam <3 I też robię bez alkoholowego posmaku.
OdpowiedzUsuńSuper! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńale mi apetytu narobiłas!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tiramisu ;)
OdpowiedzUsuń