wtorek, 11 marca 2014

Szybki deser - TIRAMISU


Hej wszystkim ! :)

Kocham słodkości, kocham ! A ludziom, którzy za nimi nie przepadają - zazdroszczę. 


Tiramisu to mój jeden z ulubionych deserów, zarówno do przygotowania jak i kupienia w cukierni. Dzisiaj podzielę się z Wami moim sposobem na przygotowanie tego włoskiego deseru, bez alkoholowego posmaku.

Zacznijmy od składników, które będą nam potrzebne na dwie, duże porcje lub cztery małe.

  1.  Serek mascarpone 250g
  2.  Opakowanie biszkoptów (podłużnych) 
  3.  2 jajka ( zarówno żółtka jak i białka)
  4.  Zaparzona, mocna kawa. (200ml)
  5.  Aromat migdałowy lub arejkoniakowy
  6.  Do posypania gorzkie kakao.

Co i jak; krok po kroku:

  • Jajka wrzucamy na 10s. do wrzątku aby je sparzyć. Następnie ubijamy na gładką masę żółtka z 2,5 łyżek cukru. Masa musi być gładka, puszysta i jak najbardziej jasna. Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli, na sztywno.
  • W osobnym pojemniku ubijamy serek mascarpone na sztywno ok 2-3 minuty na średnich obrotach miksera. Następnie dodajemy ubite żółtka, łącząc masę delikatnie, najlepiej szpatułką, ręcznie. Gdy masa jest już połączona, dodajemy po jednej łyżce ubitych białek, ręcznie mieszając.
  • Zaparzamy mocną kawę, przelewamy do głębokiego talerza i zamaczamy po jednym biszkopcie, każdy z nich zatrzymując w kawie ok 2-3s. Układamy je na dnie naczynia, a następnie całość oprószamy kakao. Biszkopty polewamy masą. Następnie układamy kolejną warstwę biszkoptów, posypując je kakao. Warstw robimy wedle uznania, ostatnią warstwą musi być krem. 
  • Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
  • Przed podaniem posypujemy obficie kakao. 



SMACZNEGO !


p.s. Jaki jest Wasz ulubiony deser? 









4 komentarze: